کاربرد کابل فشارقوی

کابل‌های فشارقوی high voltage electrical cable  نوعی کابل الکتریکی هستند. آن‌ها برای کار در سطوح ولتاژ بسیار بالا، معمولاً در محدوده ۳۵ کیلوولت تا ۷۶۵ کیلوولت طراحی شده‌اند. کاربرد کابل فشارقوی از جمله سیستم‌های انتقال و توزیع برق، فرایندهای صنعتی، تأمین برق مناطق دورافتاده و حتی در برخی از انواع تجهیزات صنعتی استفاده می‌شود. در ادامه مقاله به بررسی انواع کابل فشارقوی و بهترین نوع آن می‌پردازیم.

انواع کابل فشارقوی

کابل‌های فشار قوی، قابلیت این را دارند که مقدار زیادی برق را در فواصل طولانی حمل کنند. آن‌ها برای انتقال نیرو از نیروگاه‌ها به منازل و مشاغل، استفاده می‌شوند. این کابل‌ها برای تحمل ولتاژهای بسیار بالا، معمولاً بالای ۱۰۰۰ ولت، طراحی شده‌اند. حال با انواع مختلف محصول، بیشتر آشنا شوید:

  • کابل قدرت زره‌دار
  • کابل قدرت ۲۰ کیلوولت
  • کابل قدرت سرب‌دار
  • کابل قدرت زیردریایی
  • کابل قدرت هوایی
  • کابل قدرت زمینی
  • کابل قدرت معمولی
  • کابل قدرت گازی
  • کابل قدرت روغنی

Application of high pressure cable

کابل قدرت زره‌دار

این کابل دارای پوششی از جنس آمور pvc است. این پوشش باعث افزایش دوام کابل در برابر عوامل محیطی، پوسیدگی و خوردگی می‌شود. کابل قدرت زره‌دار یک‌لایه محافظ از فلز (معمولاً فولاد گالوانیزه) است که برای محافظت از سیم‌های داخلی در برابر آسیب مکانیکی، کاربرد دارد. همچنین از آن اغلب در محیط‌های صنعتی یا زیرزمینی، استفاده می‌کنند.

کابل بدون زره به طور معمول، در قیمت پایین‌تری نسبت به کابل‌های زره‌دار، به فروش می‌رسند. در عوض برای محیط‌هایی که در معرض آسیب‌های مکانیکی یا آسیب خوردگی هستند، بهترین گزینه است. برخی از مزیت‌های کابل زره‌دار شامل موارد زیر می‌شود:

  • عمر طولانی

 کابل زره‌دار طول عمر بیشتری نسبت به نوع بدون زره آن دارد و در برابر آسیب‌ها مقاوم‌تر هستند.

  • مقاومت در برابر خوردگی

 لایه محافظ فلزی کابل از سیم‌های داخلی در برابر خوردگی و دیگر آسیب‌های احتمالی، محافظت می‌کند.

  • مقاومت مکانیکی بالا

این کابل دارای مقاومت بالایی در برابر آسیب‌های مکانیکی مثل برش، سایش و پارگی، است.

کابل قدرت ۲۰ کیلوولت

کابل قدرت ۲۰ کیلوولت یکی از کاربردی‌ترین کابل‌های های ولتاژ است. این نوع کابل به دو صورت آلومینیومی زره‌دار و بدون زره توسط شرکت‌های مختلف تولید می‌شود. کابل قدرت ۲۰ کیلوولت برای انتقال جریان الکتریکی با ولتاژ ۲۰ کیلوولت، طراحی شده و برای انتقال برق از نیروگاه به شبکه‌های توزیع برق استفاده می‌شود. همچنین آن‌ها از انواع مختلف هادی‌ها از جمله مس و آلومینیوم تولید و به فروش می‌رسند. این کابل‌ها با انواع مختلف عایق‌ها، مانند پلی‌اتیلن (XLPE) و پلی‌وینیل‌کلراید (PVC) ساخته می‌شوند. 

کابل قدرت سرب‌دار

پوشش و زره این نوع کابل‌های قدرت از سرب تولید می‌شود. به همین دلیل ساختار خارجی محکم و مقاومی دارد. کابل‌های فشارقوی سرب‌دار در برابر نیروهای مکانیکی، اشعه، حلال و مواد خورنده نیز مقاوم هستند. کابل‌های قدرت ۲۰ کیلوولت برای جریان فشارقوی بسیار کاربردی هستند؛ زیرا سرب یک عایق قوی و بسیار مؤثر است. همچنین این نوع کابل در برابر خوردگی به‌شدت مقاومت دارد.

جالب است بدانید که کابل‌های سرب‌دار گران‌تر از کابل قدرت بدون‌سرب هستند، اما مزیت‌های آن نیز بیشتر است. مزایای این نوع کابل شامل مقاومت بالا، کار در دمای بالا و عمر طولانی می‌شود.

کابل زیردریایی

یکی از انواع کابل‌های ولتاژبالا، نوع زیردریایی آن است. این کابل که حساسیت بسیار زیادی دارد، برای انتقال سیگنال مخابراتی و همچنین جریان الکتریسیته در زیر دریاها و اقیانوس‌ها استفاده می‌شوند. 

کابل‌های قدرت زیر دریایی از مواد مختلفی مانند مس، آلومینیوم، پلی‌اتیلن (XLPE) و پلی کلراید (PVC) تولید می‌شوند. با وجود قیمت بالای این محصول، بهترین گزینه برای انتقال برق بین مناطق دوردست و انتقال برق از منابع تجدیدپذیر، مانند توربین‌های بادی دریایی، است.

کابل قدرت هوایی

این نوع کابل‌ها به طور معمول برای انتقال برق از نیروگاه‌ها به شبکه توزیع برق استفاده می‌شوند. کابل‌های قدرت هوایی در هر قسمت از شهر و روستا به‌صورت معلق در هوا قرار دارند. همچنین از آن‌ها باید در برابر عوامل محیطی مانند باد، باران، برف و خورشید و آسیب‌های فیزیکی مانند برخورد هواپیماها و ماشین‌آلات، محافظت کرد.

کابل‌های قدرت هوایی قیمت پایین‌تری نسبت به کابل زمینی دارند، اما تعمیر و نگهداری از آن‌ها نیز به‌مراتب دشوارتر است. 

کابل قدرت زمینی

از کابل قدرت زمینی در مکان‌های شلوغی که امکان استفاده از کابل هوایی وجود ندارد، استفاده می‌کنند. این محصول توانایی انتقال جریان الکتریسیته با ولتاژ ۱ تا ۱۱ کیلوولت را دارد. همچنین آن‌ها در برابر عوامل محیطی مانند آب، خاک و حشرات آسیب‌پذیر هستند و باید محافظت شوند. 

کابل قدرت معمولی

یکی دیگر از انواع کابل‌های فشارقوی، کابل معمولی است. بالاترین ولتاژ شبکه در این کابل‌ها باتوجه‌به ولتاژ اسمی میان رسانا و زمین، ۵۲، ۷۲.۵، ۱۲۳، ۱۴۶ و ۱۷۰ کیلوولت و همچنین سطح مقطع آن تا ۱۶۰۰ میلی‌مترمربع و یک‌رشته‌ای است.

کابل قدرت گازی

کابل قدرت گازی نوعی کابل فشارقوی است که در ساخت آن‌ها از گازهایی با استاندار خاص استفاده می‌شود. این محصول به سه دسته مختلف تقسیم می‌شود. از کابل گازی با فشار داخلی در غلاف آلومینیومی در محیط‌هایی با اختلاف سطح زیاد استفاده می‌شود. کابل گازی با فشار داخلی در لوله فولادی نیز دارای عایقی از جنس کاغذ آغشته به روغن است و کابل گازی با فشار خارجی در لوله فولادی نیز دسته سوم از انواع کابل فشارقوی محسوب می‌شود.

کابل قدرت روغنی

کابل روغنی که به‌عنوان کابل‌های روغن ترانسفورماتور نیز شناخته می‌شود، نوعی کابل الکتریکی electrical cable هستند که از روغن به‌عنوان خنک‌کننده و عایق در آن استفاده می‌کنند. روغن مورد استفاده در این نوع کابل‌ها، روغن‌های معدنی با استحکام و ویژگی‌های انتقال حرارت خوب، است.

استفاده از کابل‌های روغنی در بسیاری از صنایع و بخصوص در صنعت نفت و گاز، به دلیل قابلیت انتقال انرژی زیاد و مقاومت بالای آن‌ها در برابر شرایط سخت محیطی، بسیار رایج است. این نوع کابل‌ها به دلیل داشتن روغن درون خود، از خطرات حریق و انفجار در صنایع پرخطر جلوگیری می‌کنند. در این مقاله به بررسی انواع کابل‌های روغنی و ویژگی‌های هرکدام پرداخته خواهد شد.

این نوع کابل نیز به سه دسته تقسیم می‌شود: کابل روغنی فشار کم به‌واسطه کاغذ آغشته به روغن رقیق، ایزوله می‌شود و مقاومت الکتریکی آن افزایش می‌یابد. درعین‌حال هر یک از رشته‌های موجود در کابل روغنی فشار بالا نیز توسط کاغذ آغشته به روغن غلیظ، ایزوله می‌شوند و کلاف‌هایی از جنس پلاستیک و مس دارند.

Application of high pressure cable

قیمت کابل فشارقوی

کابل‌های فشارقوی high voltage electrical cable  برای انتقال جریان الکتریسیته با ولتاژ بالا، استفاده می‌شوند. قیمت این کابل‌ها بسته به مواردی، متفاوت هستند. از جمله عوامل تأثیرگذار بر قیمت این محصول کاربرد، طول و اندازه، جنس و کیفیت، محل فروش و….است. به‌عنوان‌مثال؛ قیمت کابل‌های هوایی ارزان‌تر از کابل‌های زمینی است. همچنین خرید جنس خوب و باکیفیت نیز قیمت بالایی نسبت به نوع نامرغوب و بی‌کیفیت آن دارد.

راهنمای خرید کابل فشارقوی

کابل فشارقوی یکی از محصولات کاربردی و مهم است. هنگام خرید آن باید به نکات مهمی توجه کنیم تا خرید مطمئن و به صرفه‌ای داشته باشیم. از جمله نکات مهم هنگام خرید به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

  • ولتاژ صحیح را مشخص کنید

 مطمئن شوید که درجه‌بندی ولتاژ دقیق مورد نیاز برای برنامه خود را می‌دانید. کابل‌های ولتاژ بالا برای محدوده‌های ولتاژ خاصی طراحی شده‌اند و استفاده از کابلی که برای ولتاژ شما مناسب نیست می‌تواند منجر به خرابی زودرس یا حتی خطرات ایمنی شود.

  • مواد عایق مناسب را انتخاب کنید

 کابل‌های ولتاژبالا با مواد عایق مختلفی مانند XLPE (پلی‌اتیلن با پیوند متقاطع)، PVC (پلی‌وینیل‌کلراید)، یا EPR (لاستیک اتیلن پروپیلن) عرضه می‌شوند. هنگام انتخاب ماده عایق، محدوده دما، شرایط محیطی و خواص الکتریکی مورد نیاز برای کاربرد خود را در نظر بگیرید.

  • اندازه کابل را در نظر بگیرید

 کابلی با سطح مقطع مناسب (CSA) بر اساس ظرفیت حمل جریان مورد نیاز برای برنامه خود انتخاب کنید. یک CSA بزرگ‌تر ظرفیت حمل جریان بیشتری را فراهم می‌کند، اما قطر و وزن کابل را نیز افزایش می‌دهد.

  • مواد رسانا را بررسی کنید

کابل‌های ولتاژ بالا از هادی‌های ساخته شده از موادی مانند مس، آلومینیوم یا نقره استفاده می‌کنند. هادی‌های مسی گران‌تر هستند؛ اما رسانایی بهتری دارند، درحالی‌که هادی‌های آلومینیومی سبک‌تر و مقاوم‌تر در برابر خوردگی هستند.

سخن پایانی

یکی از کاربرد کابل فشارقوی، انتقال جریان الکتریسیته با ولتاژ بالا است. این نوع کابل انواع مختلفی مانند هوایی، زمینی، معمولی، گازی و….دارد. قیمت آن نیز باتوجه‌به طول و اندازه، مقدار، نوع کارایی و جنس و کیفیت می‌تواند متغیر باشد. هنگام خرید نیز باید نکات مهمی را در نظر داشته باشید تا خریدی مطمئن و به‌صرفه انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *