کابل آرموردار چیست و چه کاربردی دارد؟

کابل آرموردار Armored cable یکی از انواع سیم و کابل است که به نام کابل قدرت مسلح یا کابل زره‌دار نیز شناخته می‌شود. همان‌طور که می‌دانید، کابل‌ها نقش مهمی را در انتقال جریان برق بر عهده دارند. این محصولات از کنار هم قرارگرفتن چندین رشته سیم باریک به وجود می‌آیند و هر یک به دلیل ساختار و ویژگی‌های خاصشان، در محیط‌های مختلف و صنایع گوناگون به کار می‌روند.

ازآنجاکه وظیفه این کابل‌ها انتقال جریان الکتریسیته است، باید امنیت و ایمنی لازم را در شرایط مختلف فراهم کنند. کابل‌های آرموردار دارای یک لایه محافظتی اضافه هستند. این ویژگی باعث شده تا در برابر ساییدگی، بریدگی و سایر آسیب‌های احتمالی مقاومت خوبی از خود نشان دهند.

در واقع وجود این لایه محافظتی، به افزایش طول عمر این کابل‌ها اضافه می‌کند و عملکرد و ایمنی آنها را بهبود می‌بخشد. در این مطلب ضمن معرفی بیشتر این محصول، قصد داریم به ویژگی‌ها و کاربردهای این کابل ارزشمند در صنایع مختلف بپردازیم. در صورت تمایل با ما همراه شوید.

ساختار کابل آرموردار

معرفی کابل آرموردار

کابل آرموردار نوعی کابل الکتریکی است که با استفاده از یک آرمور از جنس سیم فولادی یا آلومینیوم تولید می‌شود. آرمور در قسمت زیر روکش جای می‌گیرد و به‌عنوان یک لایه محافظتی عمل می‌کند

تفاوت این کابل با سایر کابل‌ها، به وجود لایه اضافی آرمور در ساختار آن مربوط می‌شود که این ویژگی، مقاومت این محصول را در برابر عوامل مخرب محیطی به شکل ویژه‌ای بالا برده است. همچنین به لطف وجود این لایه، امکان استفاده از این کابل در شرایط محیطی مختلف و سخت فراهم است.

انواع کابل آرموردار

کابل زره‌دار در مدل‌های مختلفی تولید می‌شود و هر یک از مدل‌های آن می‌توانند مقدار فشار مشخصی را تحمل کنند. از رایج‌ترین انواع این کابل کاربردی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

کابل آرموردار افشان

این کابل برای محیط‌هایی که به محافظت کمی نیاز دارند مناسب است. در ساختار این کابل افشان یک بافت فیبری نازک به‌عنوان پوشش بیرونی روی کابل قرار گرفته است.

کابل آرمور سیم فولادی

این کابل از پوشش‌های سخت و سفت به تولید می‌رسد و می‌تواند در برابر نیروهای مکانیکی خارجی از خود مقاومت نشان دهد. به دلیل مقاومت بالا، به‌صورت مستقیم در زمین دفن می‌شود.

کابل آرموردار نوار فولادی

این نمونه از کابل‌های آرموردار نمی‌تواند نیروهای کششی زیاد را تحمل کند و اغلب در کابل‌هایی با فشار متوسط به کار گرفته می‌شود.

کابل آرموردار آلومینیومی

این نوع کابل‌ها در تأسیسات زیرزمینی، شبکه‌های برق، تأسیسات بیرونی و درونی ساختمان‌ها استفاده می‌شوند. همچنین امکان استفاده از آنها در کابل‌های کنترل قدرت وجود دارد.

کابل آرموردار چیست

ساختار کابل آرموردار

کابل آرموردار Armored cable مانند انواع سیم و کابل، از اجزای مختلفی تشکیل شده و از کنار هم قرارگرفتن یک سری قطعات به تولید رسیده است. ساختار این کابل کاربردی به شرح زیر است:

  • هادی کابل زره‌دار
  • روکش کابل زره‌دار
  • فیلر کابل آرموردار
  • روکش خارجی

هادی کابل زره‌دار

هادی، یکی از اصلی‌ترین اجزای این کابل است که با استفاده از مس یا آلومینیوم به تولید می‌رسد.

روکش کابل زره‌دار

دورتادور هادی، با استفاده از یک لایه عایق از جنس پی‌وی‌سی احاطه شده است. این لایه مانع از عبور جریان الکتریکی به خارج از کابل شده و امکان برق‌گرفتگی و اتصال را کاهش می‌دهد.

فیلر کابل آرموردار

در قسمت درونی این کابل‌ها، یک لایه ضد آب به نام فیلر وجود دارد. این لایه مانع از نفوذ رطوبت و آب به ساختار درون کابل می‌شود و جنس آن اغلب از نوع PVC یا XLPE است. کابل های دارای فیلر XLPE انعطاف‌پذیری بیشتر و قیمت بالاتری دارند.

روکش خارجی

روکش کابل زره‌دار به‌عنوان یک محافظ از هادی و سایر اجزای کابل حفاظت می‌کند و آنها را در برابر ضربه، فشار، سایش، پیچش و سایر عوامل مخرب، محفوظ نگه می‌دارد.

انواع کابل آرموردار

کاربرد کابل آرموردار

کابل آرموردار، اغلب در شرایطی که امکان ایجاد آسیب‌های مکانیکی وجود داشته باشد، مورداستفاده قرار می‌گیرد؛ چرا که وجود آرمور در ساختار آن، میزان مقاومت و دوام این کابل‌ها را در برابر عوامل مخرب افزایش داده است. به‌طورکلی برخی از کاربردهای این کابل ارزشمند عبارت‌اند از: 

  • قابل‌استفاده برای کابل کشی به‌صورت دفنی و در زیر خاک
  • قابل‌استفاده برای کابل کشی لوله‌ها، کانال‌ها و یا انواع داکت برق
  • قابل‌استفاده به‌منظور کابل کشی در داخل آب یا در مکان‌های مرطوب
  • قابل‌استفاده در مکان‌هایی پر گردوغبار
  • قابل‌استفاده در محیط‌های اسیدی و روغنی
  • کاربرد در محیط‌هایی با میزان حشرات زیاد
  • قابل‌استفاده در کابل کشی کارخانه‌های نفتی، گازی و پتروشیمی

تفاوت کابل آرموردار و بدون آرمور

کابل زره‌دار و کابل بدون زره، دارای تفاوت‌های بسیار زیادی هستند. کابل‌های بدون آرمور همان‌طور که از اسمشان پیداست، لایه آرمور و محافظ را ندارند. کابل‌های فشار متوسط، فشارقوی و فشارضعیف، انواع کابل‌های کنترل و ابزاردقیق و همچنین کابل‌های تلفن، از نوع کابل‌های بدون آرمور هستند.

کابل‌های آرموردار همان‌طور که در طول مقاله اشاره کردیم از یک لایه محافظ خارجی تشکیل شده‌اند و این موضوع میزان مقاومت، استحکام و دوام آنها را در مقایسه با کابل‌های بدون آرمور افزایش داده است. همچنین این کابل‌ها در برابر تنش‌های بالا مقاومت بیشتری از خود نشان می‌دهند. علاوه بر این موارد، قیمت این کابل‌ها در مقایسه با کابل‌های دیگر، بسیار گران‌تر است.

مزایای کابل آرموردار

وجود یک سری ویژگی‌ها در ساختار کابل های آرموردار، باعث شده تا استفاده از این کابل، مزایای متعددی را به همراه داشته باشد. برخی از ویژگی‌ها و مزایای مهم این کابل عبارت‌اند از: 

  • مقاومت در برابر دمای بالا و شرایط محیطی سخت
  • دارای خاصیت ضد الکترومغناطیس و پیشگیری از ایجاد نویز
  • مقاومت در برابر آسیب‌های فیزیکی و صدمات مکانیکی
  • محافظت الکتریکی و پیشگیری از بروز برق‌گرفتگی و بروز اتصالی
  • نصب آسان و اجرای آسان در مقایسه با کابل‌های بدون زره
  • طول عمر بسیار بالا در شرایط محیطی سخت و صنعتی

سخن پایانی

در این مطلب از سیم و کابل مشهد به معرفی کابل آرموردار Armored cable پرداختیم و این محصول را به لحاظ ویژگی‌ها، ساختار و کاربردهایی که دارد، مورد بررسی قرار دادیم. به‌طورکلی، کابل زره‌دار یکی از انواع کابل‌های پرکاربرد در صنایع مختلف است که با یک لایه محافظتی از جنس آلومینیوم، فولاد گالوانیزه یا فلزاتی ازاین‌قبیل به تولید می‌رسد.

وجود این لایه، میزان مقاومت کابل را در شرایط محیطی سخت افزایش داده و امکان استفاده از آن را در محیط‌های مختلف و فضاهای پر رفت‌وآمد فراهم کرده است. کابل زره‌دار انواع مختلفی دارد، هرکدام از انواع این کابل می‌تواند میزان فشار مشخصی را تحمل کنند؛ بنابراین در شرایط محیطی مختلف به کار گرفته می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *