کابل فشار قوی چیست؟ آشنایی با کابل HV

کابل فشار قوی High voltage cable از انواع کابل‌های کاربردی است که با استفاده از عایق‌های XLPE و هادی‌هایی از جنس آلومینیوم یا مس به تولید می‌رسد. این کابل می‌تواند ولتاژهای بالاتر از ۳۶ کیلووات را به‌خوبی انتقال دهد و توانایی عبوردادن جریان‌های بیشتر از ۳۰ کیلووات را دارد. این کابل که برای انتقال جریان برق در ولتاژهای بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد به نام کابل قدرت نیز شهرت دارد.

کابل قدرت از اجزای مختلفی تشکیل شده و در طول‌های متفاوت از ۱ تا چند صد متر تولید می‌شود. هر یک از نمونه‌های مختلف این محصول برای استفاده در ساختمان‌ها، کارخانه‌های صنعتی یا برای انتقال نیرو در اقیانوس‌ها و دریاها به کار می‌روند. کابل های فشار قوی به‌طورکلی به دو دسته مختلف تقسیم می‌شوند و شامل کابل‌های قدرت گازی و کابل‌های قدرت روغنی می‌شوند. در ادامه بیشتر راجع به این کابل کاربردی صحبت خواهیم کرد.

معرفی کابل فشار قوی

کابل‌های High voltage، کابل‌هایی با ولتاژ بالا هستند که می‌توانند جریان الکتریکی بیش از ۳۰ کیلووات را به‌خوبی عبور دهند. هادی‌های به‌کاررفته در ساختار این کابل‌ها از جنس مس یا آلومینیوم است و دارای عایق‌های مقاوم و ضخیم هستند تا در برابر ولتاژ بالا، دچار مشکل نشوند.

اجزای تشکیل‌دهنده کابل فشار قوی

کابل های فشار قوی دارای اجزای مختلفی هستند و از بخش‌های گوناگونی تشکیل شده‌اند. از اجزای تشکیل‌دهنده این کابل کاربردی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هادی: هسته اصلی هر کابلی هادی آن است. هادی این نوع کابل از جنس آلومینیوم یا مس بوده و وظیفه انتقال جریان الکتریکی را بر عهده دارد.
  • عایق: لایه‌ای که هادی را احاطه کرده و در برابر ولتاژهای بالا از آن حفاظت می‌کند، عایق است. جنس عایق کابل‌های فشار قوی از نوع PVC EPR یا XLPE است.
  • روکش: روکش، لایه بیرونی و خارجی کابل محسوب می‌شود که آن را در برابر شرایط محیطی و آسیب‌های مکانیکی محفوظ می‌دارد.

انواع کابل فشار قوی

انواع کابل فشار قوی

کابل‌های فشار قوی High voltage cable یکی از انواع کابل‌های الکتریکی هستند که به‌منظور انتقال جریان الکتریکی با ولتاژ و فشار قوی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این کابل‌ها در ایستگاه‌های تولید برق برای انتقال انرژی مورد استفاده قرار می‌گیرند و انواع مختلفی دارند. انواع کابل برق فشار قوی شامل موارد زیر می‌شوند:

  • تک‌فاز
  • سه‌فاز
  • زیردریایی
  • زمینی
  • هوایی
  • کابل قدرت روغنی
  • کابل قدرت گازی

کابل فشار قوی تک‌فاز

این کابل در سیستم‌های تک‌فاز برای انتقال جریان الکتریکی به کار می‌رود. کابل فشار قوی تک‌فاز برای کاربردهای خاص و اتصالات موقتی مناسب است.

کابل فشار قوی سه‌فاز

این کابل به‌منظور انتقال جریان الکتریکی در سیستم‌های سه‌فاز کاربرد دارد. از این کابل بیشتر برای انتقال انرژی بین ایستگاه‌های تولید برق استفاده می‌شود.

کابل‌های فشار قوی زیردریایی

این کابل همان‌طور که از اسمش پیداست در دریاها و برای انتقال انرژی الکتریکی بین سکوهای نفتی و گازی یا برق‌رسانی بین قاره‌ها به کار می‌رود.

کابل فشار قوی زمینی

این نمونه از کابل فشار قوی در سیستم‌های توزیع برق در زیر زمین کاربرد دارد. از این کابل به‌منظور توزیع انرژی الکتریکی به شبکه‌های مصرف و برای ایجاد اتصال میان ایستگاه‌های تبدیل استفاده می‌شود.

کابل فشار قوی هوایی

برای انتقال جریان الکتریکی از طریق هوا از کابل‌های هوایی فشار قوی استفاده می‌شود. این کابل‌ها به‌منظور برقراری اتصال میان سیستم‌های توزیع برق و ایستگاه‌های تولید برق مورداستفاده قرار می‌گیرند.

کابل قدرت روغنی

کابل قدرت از نوع روغنی با استفاده از کاغذهایی که به روغن رقیق آغشته شده‌اند ایزوله شده و در برابر جریان الکتریکی، مقاومت بسیار بالایی دارد. رشته‌های به‌کاررفته در ساختار این کابل به طور مجزا با کاغذهای آغشته به روغن غلیظ ایزوله شده‌اند. در ساختار این نوع کابل‌ها از کلاف‌های مسی یا پلاستیکی استفاده می‌شود و این موضوع از خروج هوا یا ورود هوا به روغن، پیشگیری به عمل می‌آورد.

کابل قدرت گازی

از دیگر انواع کابل‌های High voltage یا همان کابل‌های قدرت می‌توانیم به نمونه‌های گازی اشاره کنیم. برای ساخت این نوع کابل‌ها از گازهایی با استاندارد خاص استفاده می‌کنند. کابل های گازی انواع مختلفی دارند و به سه دسته مختلف تقسیم می‌شوند. کابل‌ گازی با فشار داخلی در غلاف آلومینیومی، کابل گازی با فشار داخلی در لوله فولادی و کابل گازی با فشار خارجی در لوله فولادی، از جمله مدل‌های مختلف این کابل کاربردی هستند.

کاربرد کابل فشار قوی

کابل‌های فشار قوی High voltage cable دارای انواع مختلفی هستند و هر نمونه از آنها به واسطه ویژگی‌های خاصی که دارند در صنایع و حوزه‌های مختلف به کار می‌روند. به‌طورکلی از این کابل کاربردی و انواع مختلف آن، در حوزه‌های زیر استفاده می‌شود:

  • انتقال جریان الکتریکی در زیر زمین
  • انتقال‌دادن سیگنال‌های مخابراتی
  • اتصال فیبر نوری
  • انتقال‌دادن جریان الکتریکی به کارگاه‌ها، خانه‌ها و سایر محیط‌های مصرف‌کننده برق
  • قابل‌استفاده برای کابل کشی در پست‌های هوایی
  • قابل‌استفاده برای انتقال انرژی الکتریکی از نیروگاه‌های برق به شبکه‌های توزیع

کاربرد کابل فشار قوی

انواع هادی در کابل فشار قوی

هادی یا رسانا، یکی از مهم‌ترین بخش‌های کابل‌های فشار قوی است و بدون وجود آن، کابل هیچ کاربردی ندارد. برای تولید هادی کابل‌های فشار قوی از مواد و متریال مختلفی استفاده می‌کنند که برخی از آنها عبارت‌اند از: 

  • هادی مسی 
  • هادی آلومینیومی
  • هادی فولادی
  • هادی فیبر نوری

هادی مسی

از اصلی‌ترین نوع متریال‌ها برای تولید هادی می‌توانیم به مس اشاره کنیم. مس از هدایت حرارتی بالا و خواص الکتریکی مطلوبی برخوردار است و مناسب‌ترین هادی برای انتقال جریان الکتریکی محسوب می‌شود.

هادی آلومینیومی

در برخی از نمونه‌های کابل فشار قوی، از هادی‌های آلومینیومی استفاده می‌شود. استفاده از این هادی به کاهش وزن کابل کمک می‌کند.

هادی فولادی

برای اینکه میزان مقاومت مکانیکی کابل را در مواجهه با تنش‌ها و فشارهای خارجی و عوامل مخرب محیطی افزایش دهند از هادی‌های فولادی در ساختار آن بهره می‌گیرند.

هادی فیبر نوری

برای انتقال اطلاعات به‌صورت نوری با استفاده از کابل‌های فشار قوی، از هادی‌های فیبر نوری استفاده می‌کنند. این نمونه از کابل‌ها به دلیل پهنای باند بالا، به شکل کاملاً سریع داده‌ها و اطلاعات را انتقال می‌دهند و اغلب در شبکه‌های ارتباطی به کار می‌روند.

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی کابل فشار قوی، ویژگی‌ها و کاربردهای آن پرداختیم و انواع مختلف این محصول را مورد بررسی قرار دادیم. کابل‌های فشار قوی از تجهیزات ضروری و لازم برای انتقال جریان الکتریکی هستند و هر نمونه از آنها ویژگی‌های مختص خود را دارند.

این کابل‌ها علاوه بر انتقال جریان الکتریکی، برای انتقال سیگنال‌های مخابراتی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند و در شرایط محیطی مختلف قابل استفاده‌اند. کابل‌های فشار قوی با استفاده از هادی‌های مختلف به تولید می‌رسند و همین موضوع باعث شده تا به لحاظ سرعت انتقال جریان الکتریکی، وزن، میزان مقاومت و نوع کاربرد، با هم متفاوت باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *