با گسترش فناوریهای نوین مانند اینترنت اشیاء (IoT)، هوش مصنوعی (AI) و شبکههای 5G، نقش کابلهای مخابراتی در زیرساختهای ارتباطی بیش از پیش برجسته شده است. این کابلها، بهعنوان یکی از اجزای حیاتی شبکههای ارتباطی، امکان انتقال سیگنالهای صوتی، تصویری و دادهها را فراهم کرده و نقش کلیدی در اتصال افراد، سازمانها و دستگاهها ایفا میکنند. کابل مخابراتی از انواع سیمها و کابلهای کاربردی در صنعت مخابرات به شمار میرود و همانطور که از اسم آن پیداست در شبکههای مخابراتی، برای ایجاد ارتباط و انتقال سیگنالهای ارتباطی به کار گرفته میشود. این کابلها را میتوان از اصلیترین ارکان شبکههای برقراری ارتباط و انتقال اطلاعات معرفی کرد که نقش مؤثری را در زیرساختهای ارتباطی و شبکههای مخابراتی کشور ایفا میکنند. باتوجه به کاربردهای مهم این محصول، پیشرفتهای کابلها در حوزه تولید این کابلها به وجود آمده و امروزه طیف وسیعی از کابلهای مخابراتی با ویژگیها و مشخصههای بهخصوص به تولید میرسند. افرادی که در زمینه تجهیزات مخابراتی فعالیت داشته یا قصد دارند وارد این حرفه جذاب شوند، قطعاً باید با انواع کابلهای مخابراتی، عملکرد و ویژگیهای آنها آشنا باشند؛ ازاینرو در این مقاله به طور خاص به این موضوع اشاره خواهیم داشت.
کابل مخابراتی چیست؟
کابل مخابراتی، کابلی است که جهت انتقال اطلاعات و دادهها مورد استفاده قرار میگیرد. این کابل که به نام کابل ارتباطی نیز یاد میشود، بهمنظور انتقال دادههای مختلف و با هدف آسانتر کردن ارتباطات به کار میرود و برای انتقالدادن سیگنالهای قوی و مهم از جمله اینترنت، وجود آن اهمیت ویژهای دارد. در واقع با گذشت زمان و پیشرفتهایی که در حوزههای مخابراتی به وجود آمده، وجود این کابلها بیش از گذشته اهمیت پیدا کرده است.
کابل مخابراتی چه کاربردهایی دارد؟
اکنون که شناختی در رابطه با کابل مخابراتی پیدا کردیم شاید این سؤال در ذهن شما ایجاد شود که این کابل چه کاربردهایی دارد و موارد مصرف آن چیست؟ در رابطه با این پرسش باید بگوییم انگیزه و هدف از تولید کابلهای مخابراتی، انتقال سیگنالهای مخابراتی بوده است. این کابل میتواند در کسری از زمان، سیگنالهای تصویری، صوتی و سیگنالهای الکتریکی را از جایی بهجای دیگر انتقال دهد. در واقع کاربرد اصلی و اولیه این کابل، انتقال پیامهای شفاهی است. در درجه دوم بهمنظور انتقال امواج تصویری و صوتی مورد استفاده قرار میگیرد و باتوجهبه پیشرفتهای متعددی که در حوزههای مختلف اتفاق افتاده برای انتقال دادهها نیز کاربردهای گستردهای دارد. بهطورکلی از کاربردهای این نوع کابل میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ارتباطات تلفنی
- تلویزیون کابلی
- شبکههای کامپیوتری
- ارتباطات داده
ارتباطات تلفنی
از کابل مخابراتی از نوع زوج به هم تابیده و کواکسیال، جهت انتقال صدا و برای اتصال خطوط تلفن استفاده میکنند.
تلویزیون کابلی
از کابل کواکسیال جهت انتقال سیگنالهای تلویزیونی استفاده میشود.
شبکههای کامپیوتری
از کابلهای فیبر نوری و کابلهای UTP بهمنظور اتصالات اینترنتی و ایجاد شبکههای محلی کمک میگیرند.
ارتباطات داده
کابلهای مخابراتی فیبر نوری باتوجهبه ظرفیت انتقال بالا، جهت برقراری ارتباط شبکههای گسترده و ارتباطات بینشهری به کار میروند.
انواع کابلهای مخابراتی کداماند؟
کابلهای مخابراتی انواع مختلفی دارند و تنوع در مدلهای آنها بسیار زیاد است. اگر قصد خرید این کابلها را دارید بیشک باید با مدلهای مختلف آن آشنا باشید. برخی از انواع کابلهای مخابراتی شامل موارد زیر میشوند:
- کابل مسی
- کابل مخابراتی فیبر نوری
کابل مسی
این کابلها دارای هستهای از جنس مس هستند. در دو نوع هوایی و زمینی به تولید میرسند. نمونههای هوایی از نظر میزان استحکام و مقاومت، ویژگیهای مطلوبتر و بهتری دارند. برای تولید این نوع از کابلها از لایههای محافظ استفاده میشود و همین موضوع باعث شده تا انعطافپذیری آنها کم و میزان مقاومت آنها افزایش پیدا کند.برای اطلاعات دقیق تر از جزئیات آن به مقاله تفاوت کابل آلومینیومی و مسی چیست؟ مراجعه کنید. کابلهای مخابراتی مسی زمینی، بهتر است بهصورت دفنی به کار بروند. این نوع کابلها بر خلاف نمونههای هوایی، انعطافپذیری بسیار بالایی دارند و برای داخل ساختمان نیز گزینه بسیار مناسبی محسوب میشوند.
کابل مخابراتی فیبر نوری
این نمونه از انواع کابل مخابراتی بهجای مس با استفاده از پلاستیک یا شیشه به تولید میرسند. سرعت انتقال اطلاعات به واسطه این کابلها فوقالعاده بالاست و به همین دلیل کاربردهای گستردهای در صنعت مخابرات دارند. این نمونه از کابلها در محیطهای داخلی و بیرونی مورداستفاده قرار میگیرند و پهنای باند بسیار بالایی دارند. انواع کابل فیبر نوری بیرونی، داخلی، فیبر نوری ژله فیلد خاکی، فیبر نوری خشک کانالی تنها برخی از مدلهای مختلف این محصول به شمار میروند.
تفاوت کابلهای مخابراتی مسی و فیبر نوری در چیست؟
کابلهای مخابراتی فیبر نوری و مسی، از جهات مختلف با هم متفاوت هستند. در ادامه به برخی از این تفاوتها اشاره خواهیم کرد:
- افت سیگنال
- میزان انعطافپذیری
- وزن
- قیمت
افت سیگنال
افت سیگنال در کابلهای فیبر نوری نسبت به نمونههای مسی کمتر است؛ ازاینرو در زمینه انتقال اطلاعات کاربردهای بیشتری دارند.
میزان انعطافپذیری
کابلهای فیبر نوری از لحاظ میزان انعطافپذیری نسبت به نمونههای مسی بهتر عمل میکنند. همچنین در برابر فرسودگی، نم و رطوبت و سایر آسیبهای احتمالی مقاومت بیشتری دارند.
وزن
در مقایسه تفاوت کابلهای مخابراتی فیبر نوری و مسی میتوانیم به وزن آنها اشاره کنیم. کابلهای فیبر نوری وزن کمتری در مقایسه با نمونههای مسی دارند و کاملاً سبک هستند.
قیمت
آخرین موردی که بهعنوان تفاوت کابلهای مسی و فیبر نوری میتوانیم به آن اشاره داشته باشیم تفاوت در میزان قیمت است. کابلهای فیبر نوری به دلیل کیفیت بیشتری که دارند در مقایسه با کابلهای مسی، گرانتر عرضه میشوند.
عوامل مؤثر بر قیمت کابلهای مخابراتی
در تعیین قیمت کابل مخابراتی عوامل مختلفی دخیل هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
- شرکت سازنده کابل
- کیفیت کابل
- نوسانات قیمت ارز
- میزان مس استفاده شده در کابلها
شرکت سازنده کابل
انواع کابلهای مخابراتی توسط برندهای متفاوتی به تولید میرسند. هرچه نام برند و شرکت تولیدکننده محصول معتبرتر باشد قطعاً کابل باقیمت بالاتری عرضه میشود.
کیفیت کابل
برای تولید کابلهای مخابراتی از متریال و مواد اولیه مختلف استفاده میکنند. هرچه کیفیت این مواد بیشتر باشد، سیمها و کابلهای مرغوبتری از آنها به تولید میرسد و در نتیجه قیمت محصول افزایش پیدا میکند.
نوسانات قیمت ارز
باتوجهبه نوسان دائمی قیمت ارز و اثر مستقیم آن بر قیمت محصولات مختلف، با افزایش قیمت ارز، قیمت کابلها نیز افزایش پیدا میکند.
میزان مس استفاده شده در کابلها
فلز مس جزو فلزات گرانبها و گرانقیمت شناخته میشود. هر چقدر مس بهکاررفته در کابلهای مخابراتی بیشتر باشد هزینه تولید آنها افزایشیافته و در نتیجه با مبالغ بیشتری در بازار عرضه میشوند.
سخن پایانی
در این مقاله در رابطه با کابل مخابراتی صحبت کردیم و راجع به ویژگیهای این کابلها و کاربردهای آنها اطلاعات کاملی را در اختیار شما قرار دادیم. بهطورکلی کابلهای مخابراتی جهت انتقال دادهها و سیگنالهای صوتی و تصویری مورد استفاده قرار میگیرند و در انواع مسی و فیبر نوری به تولید میرسند. نمونههای فیبر نوری از نظر افت سیگنال و میزان انعطافپذیری نسبت به نمونههای مسی بهترند و کاربردهای بیشتری را در صنایع گوناگون دارند. کابلهای مخابراتی با قیمتهای متفاوتی در بازار عرضه میشوند و عواملی مختلفی مانند کیفیت، برند، قیمت ارز و… در تعیین هزینه آنها اثرگذار هستند. برای خرید و اطلاع از قیمت انواع سیم و کابل میتوانید از فروشگاه سایت سیم و کابل مشهد استفاده کنید و یا از طریق کامنت، سوالات و نظرات خود را با ما درمیان بگذارید.