از انواع سیم برق و کاربردهای آن چه می‌دانید؟

اگر در زمینه برق و الکترونیک فعالیت دارید، باید با انواع سیم‌ها آشنا شوید و راجع به کاربردهای هر نوع سیم اطلاعات کامل و دقیقی داشته باشید. همان‌طور که می‌دانید، سیم‌ها از تجهیزات مهم و ضروری هستند که به واسطه آنها می‌توانیم جریان الکتریکی و داده‌ها را از جایی به‌جای دیگر انتقال دهیم.

سیم‌ها نقش بسزایی را در زندگی ما ایفا می‌کنند و بدون وجود آن‌ها نه‌تنها زندگی عادی و روزمره، بلکه بسیاری از صنایع و کسب‌وکارها نیز لنگ می‌مانند. این محصولات انواع مختلفی دارند و به لحاظ نوع هادی، سطح ولتاژ، نوع عایق و روکش، نوع حفاظت الکتریکی و… در دسته‌بندی‌های مختلفی جای می‌گیرند.

در این مقاله قصد داریم راجع به انواع سیم All kinds of wires صحبت کنیم و کاربردهای هر سیم را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم. اگر به حوزه برق و الکترونیک علاقه دارید برای آشنایی هرچه بیشتر با این محصولات کاربردی با ما در ادامه همراه سیم و کابل مشهد شوید.

wire types

انواع سیم کدام‌اند؟

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، سیم‌ها تنوع بسیار بالایی دارند و هر کدام از ویژگی‌ها و ساختار متفاوتی برخوردارند. در رابطه‌با انواع سیم برق می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

سیم برق مفتولی

سیم برق مفتولی، از یک‌رشته سیم ساخته می‌شود. این محصول به نام سیم تک‌لایه یا سیم خشک نیز معروف است. ولتاژ بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت دارد و اغلب در تابلوهای برق مورداستفاده قرار می‌گیرد. سطح مقطع این سیم از ۱.۵ تا ۲۴۰ میلی‌متر بوده و نسبت به سایر سیم‌ها مقاومت بیشتری در برابر پوسیدگی و خوردگی دارد. سیم برق مفتولی از لحاظ قیمتی، نسبت به انواع سیم‌ها ارزان‌تر به فروش می‌رسد.

سیم برق افشان

از دیگر انواع سیم می‌توانیم به سیم برق افشان اشاره کنیم. این محصول انعطاف‌پذیری بسیار بالایی دارد و نسبت به سایر سیم‌ها بسیار نرم‌تر است. مانند سیم مفتولی از سطح مقطع متفاوتی برخوردار است و اغلب برای سیم‌کشی ساختمان‌ها به کار می‌رود. سیم برق افشان در ولتاژ ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت تولید و عرضه می‌شود.

سیم افشان

سیم برق نیم افشان

از انواع سیم و کابل می‌توانیم به سیم برق نیمه افشان اشاره کنیم. این سیم به‌صورت چندرشته‌ای تولید می‌شود و انعطاف‌پذیری کمتری نسبت به کابل‌های افشان دارد.

از مفتول‌های تابیده در هم ساخته شده و جزو سیم‌های مفتولی و میان افشان‌ها به شمار می‌رود. مناسب برای استفاده در سطوحی با مقاطع بالاتر از ۶ میلیمتر مربع است و در اغلب سطح مقطع‌ها به طور گسترده مورداستفاده قرار می‌گیرد.

سیم ارت

این سیم از مس به تولید می‌رسد و روکش آن زرد و سبزرنگ است. نسبت به سایر انواع سیم مقاومت اهمی پایین‌تری دارد و این موضوع به وجود مس خالص در ساختار آن ارتباط پیدا می‌کند. وجود سیم ارت در یک مجموعه اهمیت ویژه‌ای دارد و به شکل مؤثری باعث افزایش امنیت سیستم ارتینگ می‌شود.

ارت یا سیم اتصال به زمین، همان‌طور که از اسمش پیداست به زمین متصل شده و در برابر شوک‌های الکتریکی و نشت برق، امنیت لازم را تأمین می‌کند. ولتاژ این سیم بسیار پایین و معمولاً صفر ولت است.

سیم ارت

سیم نایلون

سیم نایلون یکی دیگر از انواع سیم و کابل است. سیم نایلون از اتصال دو سیم نازک به هم تشکیل می‌شود و در صنعت ساختمانی بیشترین میزان کاربرد را دارد. این سیم نسبت به انواع سیم‌ها قدرت ضعیفی داشته و ازاین‌رو برای استفاده در صنعت، چندان کاربردی ندارد.

هادی‌های این سیم از جنس مس یا آلومینیوم هستند، روکش آنها اغلب از پلی‌اتیلن و پلی‌وینیل‌کلراید است. سیم‌های نایلونی انعطاف‌پذیری بسیار بالایی دارند و در سایزهای ۰.۵، ۰.۷۵، ۱، ۱.۵ و ۲ به تولید می‌رسند.

سیم لاکی

سیم لاکی از دیگر انواع مختلف سیم است که از کنار هم قرارگرفتن یک عایق بسیار نازک و یک‌رشته هادی تشکیل می‌شود. حجم و ضخامت این محصول بسیار کم و نازک بوده و به همین علت در سیم‌پیچی موتور یا ترانسفورماتورها مورداستفاده قرار می‌گیرد. سیم لاکی به سیم ترانس نیز شناخته می‌شود این محصول در قطرهای مختلف به تولید می‌رسد.

کاربردهای انواع سیم

اکنون که با انواع سیم آشنا شدید، نوبت به کاربردهای آنها می‌رسد. برخی از کاربردهای انواع سیم به شرح زیر است:

کاربرد سیم مفتولی

سیم مفتولی اغلب در توزیع‌کننده‌ها و سیم‌کشی داخل تابلوهای برق به کار می‌رود. ساختار خشک و غیرقابل‌انعطاف این محصول باعث شده تا برای کار در زیر گچ و لوله‌ها مناسب باشد. این سیم در صنعت و برای سیم‌کشی ساختمان بهترین انتخاب است. ساخت قفس، ساخت چهارچوب و اسکلت‌بندی، ساخت شبکه‌های توری فلزی، تولید انواع توری، تولید فنر و سیم جوش از کاربردهای دیگر این محصول به شمار می‌روند.

کاربرد سیم برق افشان

سیم برق افشان باتوجه‌به انعطاف‌پذیری بسیار بالایی که دارد برای سیم‌کشی برق در ساختمان‌ها و سازه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای برق‌کشی فضاهای تنگ یا فضاهایی که نیاز به خم‌شدن‌های مکرر باشد کاربرد دارد. رسانایی بالا و کیفیت سیگنال بالای آن موجب شده تا در کابل‌های صوتی نیز مورد استفاده قرار گیرد. این سیم به علت مقاومت در برابر حرکت و لرزش، قابل‌استفاده برای سیم‌کشی انواع لوازم برقی از جمله مته‌ها و اره‌ها است.

کاربرد سیم نیم افشان

از کاربردهای مهم سیم نیمه افشان می‌توانیم به برق‌کشی در ساختمان‌های تجاری یا مسکونی اشاره کنیم. همچنین سیم‌کشی داخلی انواع تابلو توزیع‌کننده برق، سیم‌کشی درون لوله و زیر گچ از دیگر کاربردهای سیم‌های نیمه افشان به شمار می‌رود.

کاربرد سیم ارت

تمامی تجهیزات و دستگاه‌هایی که مجهز به جریان الکتریکی هستند به سیم ارت نیاز دارند. این سیم از نشتی جریان برق پیشگیری کرده و مانع از بروز برق‌گرفتگی و مشکلات ناشی از آن می‌شود.

اگر عواملی مانند ضربه، پوسیدگی سطح عایق، له‌شدگی و… باعث نشتی جریان برق شوند، جریان الکتریکی به بدنه دستگاه‌ها انتقال پیدا می‌کند و افراد به‌محض دست‌زدن به دستگاه، دچار برق‌گرفتگی می‌شوند. برای جلوگیری از ایجاد این مشکل، سیم ارت یا سیم اتصال به زمین مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربرد سیم ارت

کاربرد سیم نایلون

سیم نایلون کاربردهای بسیار متنوعی دارد. این سیم برای سیم‌کشی ساختمان‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد و در سیم‌کشی محصولات الکتریکی قابل‌حمل به کار گرفته می‌شود. همچنین در انواع لوازم‌خانگی مانند چرخ‌گوشت، آبمیوه‌گیری، آسیاب و سایر لوازم آشپزخانه از این سیم برای انتقال جریان الکتریکی کمک می‌گیرند.

کاربردهای سیم لاکی

سیم‌های لاکی در ساختار موتورهای الکتریکی و ترانسفورماتورها کاربرد دارند. در انواع مختلف تجهیزات الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرند. در صنعت ماشین‌سازی و در تولید قطعاتی مانند کمپرسورها، پمپ‌ها و… از این سیم‌ها استفاده می‌شود.

حتی اگر تعداد زیادی از این سیم‌ها را در کنار هم قرار دهید در صورت برخورد با هم به‌هیچ‌عنوان باعث جرقه یا انفجار نمی‌شوند. همین موضوع باعث شده تا سیم‌های لاکی در مقایسه با انواع سیم، مصارف و کاربردهای بیشتری داشته باشند.

سخن پایانی

در این مطلب سعی کردیم شما را با انواع سیم آشنا کنیم و کاربردهای هر کدام را مورد بررسی قرار دهیم. همان‌طور که در طول مقاله اشاره کردیم، سیم‌ها از تجهیزات بسیار مهم و کاربردی هستند که در شبکه‌ها و مدارهای برقی جایگاه ویژه‌ای دارند و نقش بسزایی در زندگی روزمره ما ایفا می‌کنند. شناخت ساختار و کاربرد هر کدام از این سیم‌ها به استفاده بهتر از آن‌ها و کاهش خطرات کمک می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *