کابل مفتولی چیست و چه ویژگی دارد؟

کابل مفتولی nyy cable یکی از انواع سیم و کابل است که برای انتقال جریان الکتریکی از محلی به محل دیگر، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این کابل برخلاف کابل‌های افشان، از یک هادی تک سیمی با ضخامت بالا به تولید می‌رسد و از آنجا که انعطاف‌پذیری بالایی ندارد، به نام کابل خشک نیز شناخته می‌شود.

کابل برق مفتولی جهت انتقال جریان الکتریکی در بخش‌های درون‌شهری یا بیرون شهری به کار می‌رود و اغلب روی تیرهای برق در کوچه‌ها و خیابان‌ها نصب می‌شود. کابل خشک انواع مختلفی دارد و هر یک از مدل‌های آن باتوجه‌به ساختار و ویژگی‌های متفاوتی که دارند، در حوزه‌های مختلف به کار گرفته می‌شوند.

در این مقاله از سیم و کابل مشهد قصد داریم بیشتر راجع به این کابل، ویژگی‌ها و کاربردهای آن بدانیم و با انواع مختلف این محصول آشنا شویم در صورت تمایل همراه ما باشید.

کابل nyy

ساختار کابل مفتولی

کابل‌های مفتولی از یک عایق به‌صورت تک‌هسته‌ای، از جنس مس یا آلومینیوم ساخته می‌شوند. همچنین در ساختار آنها از یک پوشش بیرونی به نام عایق و یک‌لایه اضافه به نام شیلد یا محافظ استفاده می‌شود. عایق به‌کاررفته در ساخت کابل‌های مفتولی اغلب از نوع pvc بوده و میزان ضخامت آن باتوجه‌به ولتاژ کابل متغیر است.

اگر ولتاژ کابل بیشتر باشد عایق آن نیز ضخیم‌تر است، در غیر این صورت، کابل استانداردهای لازم را ندارد. جالب است بدانید که پی‌وی‌سی، خاصیت خاموش‌شوندگی دارد؛ بنابراین به هنگام آتش‌سوزی، کابل‌هایی که با استفاده از این نوع روکش ساخته می‌شوند از انتشار و هدایت آتش جلوگیری می‌کنند و مانع از گسترده شدن آتش‌سوزی می‌شوند.

کاربرد کابل مفتولی

کابل مفتولی nyy cable کاربردهای گسترده‌ای دارد و در پروژه‌های مختلف، مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از کاربردهای این محصول به شرح زیر است:

  • خودروسازی: کابل برق مفتولی برای تولید وسایل گرمایشی در بخش‌های مختلف صنعت خودروسازی کاربرد دارد.
  • صنعت: این کابل در برابر گرما بسیار مقاوم است؛ ازاین‌رو در تولید موتورهای الکتریکی و ابزارهای مخابراتی به کار می‌رود.
  • ساخت لوازم خانگی: از مهم‌ترین کاربردهای کابل برق مفتولی می‌توانیم به استفاده در صنعت ساخت لوازم‌خانگی اشاره کنیم.
  • ساخت کولرهای گازی: در صنعت ساخت کولرهای گازی، کابل‌های مفتولی به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع کابل مفتولی

کابل برق مفتولی بر اساس میزان مقاومت و نوع سیم مفتول، در انواع مختلفی به تولید می‌رسد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:

کابل مفتولی سبک

این نمونه از کابل‌ها برای انتقال برق با ولتاژ ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت مناسب است. اغلب در بخش‌های غیرصنعتی به کار می‌رود. از آنجا که در تولید آن از مس سبک استفاده شده، وزن کمی دارد و برای صرفه‌جویی اقتصادی در مصرف برق، ابزاری مناسب محسوب می‌شود.

کابل مفتولی سنگین یا NYY

این نمونه از کابل‌های برق برای استفاده در زیر زمین مناسب هستند. با استفاده از مقدار زیادی مس تولید می‌شوند و به همین علت وزن زیادی دارند و به آنها کابل مفتولی wire cable سنگین می‌گویند. این کابل‌ها برای انتقال جریان‌های الکتریکی با ولتاژ ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ ولت کاربرد دارند.

کابل مفتول تک‌رشته‌ای

از دیگر انواع کابل مفتولی می‌توانیم به کابل تک‌رشته‌ای اشاره کنیم. این کابل از نوع کابل‌های ولتاژ پایین است. در زیر زمین یا برای برق‌رسانی ساختمان‌ها کاربرد دارد. همچنین از این کابل‌ها برای مناطقی که احتمال آسیب‌دیدگی در آنها وجود دارد، بیشتر استفاده می‌شود.

انواع کابل مفتولی از نظر جنس هادی

کابل‌های مفتولی به لحاظ جنس هادی، در دو دسته آلومینیومی و مسی قرار می‌گیرند و هر کدام موارد مصرف مختلف و ویژگی‌های به خصوصی دارند. در ادامه به ویژگی این دو کابل اشاره خواهیم کرد:

کابل آلومینیوم

در ساختار این کابل از هادی‌هایی از جنس آلومینیوم استفاده شده است. این کابل‌ها در مقایسه با کابل‌های مسی وزن کمتری دارند. کار با آنها راحت‌تر است؛ چرا که انعطاف‌پذیری بیشتری دارند. همچنین قیمت آنها در مقایسه با کابل‌های مفتولی مسی، بسیار به‌صرفه‌تر تمام می‌شود.

کابل مسی

در ساختار این کابل‌ها از مس استفاده شده است. بیشتر برای مکان‌هایی با نصب ثابت کاربرد دارند. جنس این کابل‌ها از نوع پی‌وی‌سی است و در مدل‌های سبک‌وسنگین به تولید می‌رسند. قیمت کابل‌های مفتولی مسی به دلیل مس به‌کاررفته در ساختارشان، اندکی گران‌تر است.

کابل مفتولی مسی

مزایای کابل مفتولی

کابل مفتولی از ویژگی‌های مثبت و مزیت‌های فراوانی برخوردار است. همین موضوع باعث شده تا به ابزاری کاربردی در صنایع مختلف تبدیل شود. از مزیت‌های این کابل می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • فرم‌گیری مناسبی دارد.
  • در صورت نیاز به متراژهای زیاد، قیمت آن مقرون‌به‌صرفه تمام می‌شود.
  • موارد قطعی برق در این کابل‌ها کمتر گزارش شده است.
  • به دلیل استفاده از عایق‌های مناسب در ساختار این کابل‌ها، احتمال نشت برق کاهش پیدا می‌کند.
  • در برابر رطوبت و زنگ‌زدگی مقاومت بسیار بالایی از خود نشان می‌دهند.
  • سطح آنها کاملاً صاف و یک‌دست است.
  • طول عمر بسیار بالایی دارند و در شرایط محیطی مختلف، بدون کمترین آسیبی به کار خود ادامه می‌دهند.
  • در اغلب مراکز فروش یافت می‌شوند و محصولاتی کاملاً در دسترس هستند.
  • راحتی در نصب و قلع پذیری از دیگر ویژگی‌های مثبت آنها محسوب می‌شود.

معایب کابل مفتولی

اگرچه این کابل‌ها مزیت‌های بسیاری دارند، اما نکات منفی و معایبی نیز برای آنها مطرح شده است که این موارد عبارت‌اند از: 

  • ایجاد حالت شکنندگی در کابل
  • نداشتن انعطاف‌پذیری مناسب
  • مقاومت کمتر نسبت به کابل‌های افشان

ویژگی‌های کابل مفتولی مناسب

کابل‌های برق مفتولی درصورتی‌که واجد شرایط زیر باشند عملکرد مطلوبی از خود ارائه می‌دهند. از ویژگی‌های یک کابل برقی مفتولی باکیفیت می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • هادی این کابل‌ها به طور دقیق در بخش مرکزی آنها قرار گرفته شده است.
  • پوشش این کابل در تمام نقاط آن یکسان و یک اندازه است.
  • سیم مسی به‌کاررفته در ساختار کابل، کیفیت مناسبی دارد و دچار زنگ‌زدگی نشده است.
  • کابل از انعطاف‌پذیری مناسبی برخوردار است.
  • نمای بیرونی کابل کاملاً صاف و یکدست بوده و هیچ‌گونه برجستگی یا فرورفتگی در آن دیده نمی‌شود.

سخن پایانی

در این مطلب به بررسی کابل مفتولی پرداختیم و راجع به مزایا، ویژگی‌ها و ساختار این کابل، اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دادیم. کابل‌های مفتولی کابل‌هایی با عایق ضخیم هستند که با استفاده از هادی مسی یا آلومینیومی به تولید می‌رسند. این کابل‌ها جهت انتقال جریان الکتریکی در محیط‌های روباز و شرایط محیطی سخت مورد استفاده قرار می‌گیرند و انواع مختلفی دارند.

قیمت مناسب، مقاومت در برابر ساییدگی، استحکام در برابر رطوبت و زنگ‌زدگی، تنها بخشی از هزاران مزیت این کابل استثنایی به شمار می‌روند. این کابل‌ها طول عمر زیادی دارند و تا مدت‌ها بدون کمترین آسیبی به کار خود در برق‌رسانی ادامه می‌دهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *